Hello Dear Club members.

 

There are a few pages I like to share with you from the early years. Please enjoy.

 

Az első magyar önképző multját szeretném ismertetni az elődünk által föntmaradt pontos hiteles feljegyzéséből.

Én résztveszek a vezetőség munkájába 1980 ota külömböző megválasztott tisztségben. Elnök voltam 1991-ben.

                     

    Göndör Andor.                                                                                                        2003-év.


Első Fejezet.

 

 1888 Szeptemberében kezdtek álmodozni lelkes New Yorki magyarok hogy ebben a már akkor is hatalmas Metropolitánban otthont épitsenek a magyar együtt érzés szellemének. Az okora kulturájának ápolása , annak az amerikai levegőbe való átmentése és a fogadott haza nagydemokráciaba való beilleszkedés lebegett a szemük előtt azoknak akik a New Yorki Első Magyar Önképző Egylet-et életre hivták. 1889 Január 1 -én már megindult az Önképző Egyesület.

Amikor lepergett év tizedek okmányai irott dokumentumai között kutattunk hálás kegyelettel emlékeztünk azokra akik a magyar szülőhazára iránt áló olthatatlan szeretettel és fogadott hazánk iránt érzett ragaszkodással felépitették és évtizedeken keresztül, munkáltak ebben az országban a magyar éltnek a magyar testvéri szellemnek és a kulturának ezt a mind máig minden viszontsággal dagalo bevehetetlen varat. Lehetetlenség meghatotság nélkül olvasni a visszamenő jegyzőkönyvekből kitünik hogy az Önképző Egyesület alapitói, régi vezetői és közkatonái mennyi rajongó lelkesedéssel mennyi fanatikus hittel dolgoztak, harcoltak azért hogy nekünk magyarországból ideszakadt amerikainak egy olyan oltárt emeljenek amely egykori életünk őkor emlékeinek áldozhatunk és szolidáris szivvel probálunk segiteni a hajótörött magyarok ezernyi gondján.

Nehéz megirni az elmult éveknek hüséges kronikáját, de sikerülni fog tán csokorba füzni a kiemelkedő eseményeket. Probáljuk érzékeltetni annak a komoly és szép munkának jelentőségét és értelmét amelyett az Önképző mozzanatokat ragadjuk ki, hogy azokon keresztül érezze és lássa mindenki hogy müvelt New York városa az Önképző.  

 

Masodik resz.

Nem tulzás  ha megállapitjuk hogy az egylet  egy kicsit egyuttal az amerikai magyarság historiája is. Ez alatt az idő alatt ugyan is nem volt komoly es közérdekű magyar megmozdulás  amelyből az Önképző ki ne vette volna a részét, sőt a jelentős mozgalmakban mindenkor kezdeményező és vezető szerepe volt. Az ohazai europai es amerikai esemenyek ,imdenkor ranyomtak belyeguket
az egyesulet mukodesere. Kozeletu viharok politikai aramlatok nem suhanhattak el nyomtalanul az amerikai magyarsagnak e legaktivabb szervezete folott. A kor szellemehez simulo, annak minden megnyilatkozasa irant fogekony amerikai magyar testulet volt az onkepzo, amely megszuletesenek pillanatatol fogva nem tartotta mukodeser kimerultnek tancmulatsagok es kartyapartk megrendezeseben. Komolyabb meltobb szerepet ohajtott betolteni az az amerikai magyar eletben es amikor vissza tekintunk a jol vegzett munka ontudataval mondhatjuk el, hogy ez a testulet  kitorol hetetlenul beirta a nevet es  mukodesenek elmulhatatlan emleket az amerikai magyarsag tortenetebe. Amikor tehat az onkepzo tortenetet meg irjuk , ketsegtelen , hogy amerikai magyar tortenetet irunk.
Az onkepzo legelsosorban termeszetesen sajat tagjai kozott igyekezett apolni es ebren tartani a testverseg szellemet.Amikor meg gyer gyertya fennyel vilagitott szegenyes kis szoba volt az ugynevezett klub helyseg a tagok mar akkor ia ugy leptek oda be, mintha haza
mennenek. A masodik otthonukaaa lett az onkepzo, amely a magyer irodalomnak es kulturanak zaszlovivojenek szegodott. Amerikabanes ezen a teruleten olyan teljesitmenyei vannak amelyekre valoban buszke lehet.
Magyar koltok es irok muveinek olvasoi es terjesztoi, magyar szindarabok eloadoi, magyar muveszek tamogatoi voltak azok egy evszazadon at, akik az onkepzo  ugyeit iranyitottak. itt kulon buszken mutatunk arra hogy evtizedekkel ezelott az onkepzo adta ki New Yorkban Petofi Sandor orokszep verseinek angol forditasat. A magyar szonak  s a magyar irasnak propagaloja maig is Azegykori magyar nemzeti unnepeket, marcius 15-iket es oktober 6-ikat hosszu esztendokon keresztul minden evben megunnepeltek.

         A. Gondor

  Harmadid fejezet.

Az americai demokracia es ennek az orszagnak szabadsag idealjai termeszetesen meghoditottak az onkepzo egylet magyarjait is es ez a testulet sohasem tagadta meg a szolidaritasat testveri egyutterzeset az ohaza sokat szenvedett szerebcsetlen nepe irant. Az onkepzo tavol allt minden partpolitikatol de kotelessegenek tartotta a magyar nep barmifele uldoztetesevel szembe tiltakozo szavat felemelni/Nyiltan allast foglalt az ohazai testverek joga egyenlosege es szabadsaga mellett azert is mert a huseges jo amarikai magyar az ohaza magyar nepe szamara ugyanazokat a jogokat es szabadsagokat koveteli ,amelyekben neki fogadott hazajaban resze van.
Azonkepzo egyesuletben az volt a szellem, hogy nem is volnank meltoak azokra a jogokra szabadsagokat a demokracianak azkra az aldasaira amelyekben fogadott hazankban az Amerikai Egyesult Allamokban reszunk van, ha nem kovetelnenk ugyanezeket a javakat ohazai testvereink szamara is . America egyebkent is a szabadsaghoz  Kossuth Lajos nagy alakjan keresztul szerette meg a magyarokat es az onkepzonek elevulhetetlen erdemei vannak abban is hogy a Kossuth kultusz Americaban olya nagyra not.  Szellemileg tehat az onkepzo beleilleszkedve az americai atmoszferaba megkereste es megtalalta a kapcsolatokat az itteni es
az ohazai szabadsagmozgalmakkal es nyilta vallott velemenye vol mindenvilagesemenyrol. Az emelkedett kozeleti nivonak ez a megteremtese es fentartasa biztosit kulonallo es egeszen jelentos poziciot az onkepzonek, az amerikai magyar egyesuletek soraban. Eemellett termeszetesen az onkepzo ott volt mindenutt ahol szellemileg celekedni es ahol tettekkel segiteni, adni kellett . Az ellenseges orszagokba szakadt magyar  hadifoglyok felsegiteseben es haza szalltasaban eppen ugy reszt vett mint a magyarorszagi ehezok es nyomorgok rendszeres segiteseben. Ha pedig azegyesulet tagjai kerultek nehez helyzetbe, az onkepzo peldat mutatott arra hogy kell az igazi testveriseg szellemebe tamogatni a bajba jutott tagtarsakat.

          Gondor A. 

4dik fejezet

Messze az alapszabalyok rendelkezesein tul a betegseg vagy munkanelkuliseg altal sujtott tagokat minden esetben
a szivere olelte az onkepzo, amelynek legendas aldozatkeszsegerol Amerika szerte kozismert volt. De nem kellett
az onkepzo tagja lenni a bajba jutott magyaroknak aghhoz,
hogy azonkepzo ajtaja es egyenek szive es zsebe megnyiljon elotte. Soha senki nem jart hiaba aki az onkepzo ajtajanak kilincsere tette a kexet. Mondani is felesleges hogy betegsegelyezes, orvosi kezeles es az elhunyt tagok hozzatartozoi irant valo kotelezettsegek tekinteteben szinten peldat mutatott az onkepzo. A legarvabb amerikai magyar is otthon volt az onkepzoben. Termeszetesen a szorakoztatas teruleten is igyekezett megtenni a magaet az egylet. Kultureloadasai, vitadelutanjai nyilvanos gyulesei, fenyes estelyei , piknikjei, tancmulatsagai s kulonosen hires szilveszteri parasztbaljai nevezetes esemenyei voltak new york magyar eletnek.

AMERIKABAN MEG GYOKERET NEM VERT MAGYAROK TALALKOZZANAK . KOZOS EMLEKEK ES KOZOS TERVEK MEGBESZELESERE. A GONDOLAT A CUKOR JOZSEFE VOLt es a leglelkesebben karolta azt fel Rosebbluth Lajos.
Az akkor meg ifju uj amerikas Cukor Fozsef es Rosenbluth Lajos addig agitaltak az eszme erdekenen amig 1888 szeptem-ber ho 17-en a Stanton str egy Baruch nevu szivarka arus uzleteben a hatso szobaban osszegyultek az eszme megbeszelesere, helyeseben az alakulo gyulesre, a kovetkezok:
Cukor Jozsef, Rosenbluth Lajos, Englander Sandor, Stark Jozsef, Lefkovits Jozsef, Mahrer Fulop, Mandel Sandor, Roth Miksa Mahrer Adam, Engel Henrik, Ungar B., Fried Armin, Goldman S, es Salamon Miksa.

Az alakulo gyules  elnopkeve Stark Jozsefet es jegyzojeve Engel Henriket valasztotta meg a lelkes magyar csoport. Hosszas targyalas utan egyhangulag elhataroztak hogy hogy  megalakitjak a New Yorki  Magyar Onkepzo Egyletet es hogy ezt torvenyes formak kozott tehessek nyomban megkertek Cukor Jozsef alapito tagot, hogy nevukben szolitsa fel fiat  Cukor Mor New Yorki ugyvedet hogy az uj magyar egyesulet reszere a mukodesi engedelyt az ugynevezett chartert szerezze meg az illetekes hatosagoktol. A megbizzatasnak Cukor Mor lelkiismeretesen eleget tett, megszerezte az Onkepzo egyesulet charterjet es ezzel a tenykedesevel nyomban bekapcsolodott az egyesulet eleteben, anelkul hogy oda rendes tagkent valaha is belepett volna. Annyira egybe forrt azonban szemelye az Onkepzovel hogy 1896-ban nagy lelkesedesessel valasztottak meg az Onkepzo orokos diszelnokeve. 

         Gondor A

5-dik resz kovetkezk


A mukodesi engedely birtokaban 1889 januar ho 1-en, annak rendje es modja szerint megiindult az onkepzo egyesulet elete Stark Jozsef elnoklete alatt a Stanton - str-i ket szereny szobacskaban ahol villanyvilagitasnak meg hire- hamva sem volt es Rosebluth Lajos ajandekozta az egyletnek az elso tiz szal gyertyat, amelynek vilaga mellett megindult a new yorki magyarok uj egesuletenek kulturmunkaja. A tagszerzesi munka nyomban megindult es a kezdetben kis csapat tagletszamban egyre gyarapodott.
Mmindenkeppen jellemzo az Onkepzo egyesulet szelle-mere, hogy ok alapitottak meg az Egyesult Allamok elso magyar konyvtarat. Ez a konyvtar ugy teremtodott meg, hogy az egyesulet tagjai az ohazabol magukkal hozott konyveket es fuzeteket odaajandekoztak az egyleti konyvtar megteremtesenek celjaira. A Stanton srt-i hely-seg nagyon hamar szuknek bizonyult es 1891-ben mar az East Houston srt.-en talaljuk az onkepzo egyesuletet egy H. Weiss nevu szalon feletti gyulesteremben, majd
havi tizenot dollar berert a Suffolk Srt. kozeleben ismet a Stanton srt. bereltek sajat helyseget, es reszletre vasa-
rolt butorral azt berendeztek. Maguk a tagok felvaltva suroltak es tisztogattak az ugynevezett klubhelyseget. A legkozelebbi Houston srt-i helyseg mar harom szobabol allott es itt mar irodalmimusoros estelyeket is rendeztek. 1891-ben a
New York-i magyar tarsulat  jotekonycelu bazart rendezett amelyben az onkepzo jatszotta a vezetoszerepet, ugy
annyira, hogy eredmenyes mukodese elismereseul diszoklevelet kapott . A testvertsegito humanus szellemu munka teru-
leten mindvegig vezetoszerepe volt az onkepzonek. Eveken at oromteljas esemenye volt a new yorki magyar
gyermekeknek az onkepzo karacsonyi felruhazasi es segelyezesi unnepelye. Ebben a nemes munkabab a holgyek jartak elol, az egyesulet tagjainak noi hozzatartozoi majd onalloan  az onalloan mukodo noosztaly, amelynek igen nagy resze van abban, hogy az egylet olyan aldasos es eredmekben gazdag mukodest fejtett ki es nemcsak ebben a varosban de egesz Amerikaban sot az ohazaban is nagy reputaciora tett szert. 

          A. Gondor
  

6-todik_resz


   Kossuth es Jokai kultusz
A rendszeresen tartott felolvasasok kreteben elsosorban a magyar irok es koltok muveit ismertettek a kozonseggel.
Emellett az americai irok muveinek szakszeru magyar nyelvu meltatasaval is szolgaltak az americai magyar kultura ugyet. 1892-ben unnepelte meg eloszor az egylet marcius 15-iket es ettol fogva esztendokon at megultek a magyar szabadsag tradicionalis unnepnapjat. Ezeken az unnepsegeken hivatott szonokok ismertettek a marciusi esemenyeket es kivalo muveszek es muvesznok emeltek az unnepseg fenyet amelyre felfigyelt New York egesz magyarsaga. Egy ilyen marciusi unnepsegen szerepelt Kopacsiy Juliska az akkor nagyhiru muveszno, aki azokban az idokben americai szinpadon aratott nagy sikereket az O magyar dalaival. 1893 - ban szeptember havaban az onkepzo orokos tiszteletbeli tagjava valasztotta Jokai Mor vilaghiru magyar irot, aki meghatott hangu hosszu levelben koszonte meg a megtiszteltetest,  a tiszteletbeli tagsagot elfogadta es megigerte hogy osszes muveinek diszkoteses kiadasat elkuldi az egyesuletnek. Nagy volt az orom de Jokai muvek ezideig meg nem erkeztek meg az onkepzo konyvtaraba.1894-ben vett igazi lenduletet az egyesulet mukodese, amikor megalakult a noosztaly amelynek elso elnoknoje Merle Akosne, Cukor Mor novere lett. A noosztaly elso tevekenysege az volt hogy muveszi tokeletesseggel himzett gyonyoru americai es magyar selyem zaszloval ajandekoztak meg az egyesuletet. A zaszloavatasi unnepseg nagy fennyel ment vegbe 1894 szeptember 22-eb az Arlington Hall disztermeben. A magyar zaszloanya tisztet Kossuth Lujza toltotte be. Ezekben az idokben Kossuth Lujza Brooklynban lakott. Az amerikai zaszloanya Merle Akosne a noosztaly elnoke volt. Ezekben a napokban tortent hogy az onkepzo Kopacs Juliskanak az elso Budapesti vendegmuvesznonek a tiszteletere a 8-dik utcai klubhelysegben bankettet adott. Az amerikai magyarsagra legmegrenditobb hatassal volt az a hir, hogy Kossuth Lajos 1894 marcius 20 an az olaszorszagi Turinban szamuzetesben meghalt. A New Yorki  magyar egyesuletek, elukon az onkepzovel 1894 aprilis 4-en nagyszabasu gyaszunnepseg kereteben hodoltak az elhunyt szabadsaghos emlekenek. Az egyletek gyaszfelvonulast tartottak a City Hall-hoz es este gyaszunnepely volt a Cooper Unionban. Jellemzo a Kossuth gyasz nagysagara hogy a 41 magyar egyesulet altal rendezett gyaszunnepely tiszteletbeli elnokei kozott ott szerepelt az amerikai kozelet minden kivalosaga elukon Grover Clevelang-dal az Egyesult Allamok akkori elnokevel. Nagynevu americai szonokok mellett magyar nyelven Cukor Mor es Dr. Singer Mihaly tartottak gyaszbeszedeket, mig a magyar dalarda Birnbaum Jozseffel az elen Kossuthot sirato gyaszdalokat enekelt, tobbek kozott azt, hogy " Kitarom reszketo karom " 
                  
             Gondor A.

7-dik resz


Elso parasztbaljat 1895 dec. 31 -en tartotta
az egylet. 1896-ban Braun Markust  Roosevelt Theodor elnok bizalmi emberet az Onkepzo tiszteletbeli tagga valasztotta. Ugyan ebben az evben megalakult a betegsegelyzo es 1896 juniusaban fizette az elso hat dollaros betegsegelyt. Magyarorszag 1000 eves
fennallasanak unnepsege 1896-ban ment
vegbe. Az onkepzo kepviselte magatolmodon hogy koszorut helyezett Petofi Sandor Budapesti szobranak talpazatara es Kossuth sirjat megkoszoruzta. 1897-ben Erzsebet magyar kiralynet meg gyilkoltak. Az onkepzo kegyeletes gyaszunnepseget rendezett a Grand Central Palaceban. Amikor 1900-ban Remenyi Ede a nagynevu magyar hegedumuvesz  San Franciscoban meghalt, holttestet New York-ba hoztak es nagy gyaszpompaval itt temettek el. Az onkepzo  amelynek Remenyi partolo tagja volt magyar nyelven Cukor Mor az egylet disz elnoke bucsuztatta. Az osszes magyar ciganybandak Kivonultak a temetesre es a primasok egymasutan eljatszottak egy-egy notat a nagy muzsikus vegtisztesegtetelen. 1904-ben Grof Apponyi Albert vezetesevel 40 magyar kepviselo erkezet Americaba az onkepzo a figyelmeseg minden jelevel  fogadta oket  1909-ben zajlott le a hires Hudson Fulton unnepseg. Szamos magyar egyesulettel egyutt az onnkepzo volt egyik rendezoje ennek a szint pompas unnepsegnek az amerikai sajto szerint festoi latavanyt nyujott az onkepzo diszmagyarba oltozott banderiumos kuldottsege. 1912-ben az onkepzo amelynek Dr. Kozma  elnok sajat koltsegen kiadta Petofi legszebb verseinek angol forditasat. Az onkepzonek jelentekeny aldozataba kerult hogy az amerikai kozonseg tudomast szerezen arrol hogy volt egy Fetofi Sandor nevu magyar kolto aki halhatatlan verseket irt.
      
             
A . Gondor.

8-dik fejezet

Termeszetesen a vilaghaboru idejen is iranyt mutato volt Amerika egesz magyarsagara nezve az onkepzo kor, lojalis magatartasa az Egyesult Allamokkal szemben. 1917-tol kezdve amikor America beavatkozott a haboruba az onkepzo megfelelo formaban demonstralta lojalitasat es huseget a fogadott hazajaval szemben. 1917 jul 4-iken az onkepzo mas magyar egyesuletekkel egyutt reszt vett a banderiumos huseg felvonulasok. Az ehyesulet szamos tagja lett katona.
Maga az egylet hivatalosan es a tagok egyenileg jelentekeny osszegu Liberty Bondokat vasaroltak, amit illetekes amerikai korok elismeressel meltanyoltak. Az
egyleti helyseg egy reszet engestek at katonai sorozobizottsagoknak es magyar nyelven tartott  gyuleseke fejeztek ki egyutterzesuket Amerika oldalan. Mihelyt
a negy esztendos haborunak vege lett, az onkepzo nyomban megtalalta a modjat annak hogy segitsegere legyen a Magyarorszagon nyomorgoknak es a kulombozo orszagok hadifogsagaban esett szerencsetlen testvereinek. Aldozatkezsaganek legbecezettebb a gyereke a New Yorki szegeny magyar
gyerekek voltak. Az esztendokon keresztul tartott parasztbalok jovedelmenek 25% a karacsonyi gyermek felruhazasokra forditotta. Ebbol a jovedelembol szaz es szaz szegeny gyerek reszesult. Ez mindennel ekesebben bizonyitja hogy az egyesulet kereteben onzetlen magyar emberek verodtek 0ssze az evek es evtizedek soran. Igy jutott el az egyesulet  a 25 eves jubileuatol a napjainkig.

9-dik fejezet

Termeszetesen a vilaghaboru idejen is iranyt mutato volt America egesz magyarsagara nezve az onkepzo kor, lojalis magatertasa az Egyesult allamokkal szembe. Az egyesulet szamos tagja lett katonaja america hadseregenek. Maga az egylet hivatalosan  es tagok egyenileg jelentos osszegu bondt vasaroltak amit illetekes americai korok elismeressel meltanyoltak.  Mihelyt a haborunak vege lett az onkepzo megtalalta a modjat hogy segitsen a a kulombozo orszagok hadifogsagaba esett szerencsetlen testvereinek.A meg meglevo regi jegyzokonyvek alapjan tudjuk hogyvolt ido hogy nagy penzugyi nehezsege miatt egyik helysegbol a masikba vandorolt az egylet. A tagok maguk takaritottak es tartottak rende a helyseget Paraszt balokat rendeztek es azok 25% a szegeny magyar gyerekek felruhazasara forditottak. Uj tagokat toboraztak es anya gilag megerosodve minden 10 evben unnepi jibiliumott tartottak.Az egylet a tagok kivansagara Yorkville-be helyezte at mukodeset ahol elso klubhelysege 313 east 79th str volt majd miutan az szuknek bizonyult a 317  ala koltozott, es aztan
megvasarolta sajat hazat ahol ma is viragzo klub helysege van 323 E 79th str-en Az onkepzo egyesuletbe idokozben beolvadt ket N.Y.-ki egesulet ez az onkep-
zo eletkepesseget es vonzerejet mindennel beszedeseben demonstralja hogy mas szervezetek benne elik tovabb eletuket.
              
               A. GONDOR.            

             11-dik fejezet


1923 januarban Petofi estet rendezet az Onkepzo, es majusbab a szegeny magyarorszagi gyerekek javara balt rendezett.
Az onkepzo tagjainak tomeges megjelenesevel tamogatta ezt az akciot es hivatalosan  $ 100- t es a tagok egyenileg jelentos           osszeget adomanyoztak.  1924 -ben vita estek kultur delutanok zajlanak le. Vegre komolyan hozzalatnak regi almuk megvalositasahoz; sajat hazat  allando otthont teremteni az Onkepzo szamara. A hazvetel ugyet ugy realizalnak hogy $ 15.000 ertekben kotvenyeket bocsajtanak ki tiz evi lejarattal a tagok kozott. 1925- ben Jokai Mor szuletesenek szazeves evfordulojan Jokai unnepelyt tartanak. 1925  februar 16 ikan az elnok bejelenti hogy vegre megvalosult a regi alom az Onkepzo Egyesuletnek sajat haza van a 323 East 79 th str. alatt. 1925 szept.14 iken Cukor Mor diszelnok jelenleteben hazszentelesi disz gyulesi bankettet tartanak. Az Onkepzo minden tagja buszkenek erzi magat hogy van   vegre egy magyar egyesulet amelynek sajat hazaban van klubhelysege. 1927-ben sajat sportcsapata volt az egyesuletnek, es az Onkepzo aldozatkeszsegenek legvegso hataraig elment a sportcsapat eredmenyes mukodesenek anyagi tamogatasaban.1933-ban sikerult az egyletnek temetot vasarolnia. 1935-1936 rendezvenyek kultur estek  voltak es a magyar szinhaz az Onkepzo klubhelysegeben tartotta eloadasait. 1938-ban egyhanguan elhataroztak hogy csatlakoznak a Non Sectarian Antinazi Ligahoz es annak mukodeset minden tekin tetben tamogatja. Az  50 esztendos jubileumot nagyszabasu  Magyar esemenyek avassak, amely  melto az Onkepzo fenyes multjahoz.

     Folytatasa kovetkezik
               Gondor A.

12-dik fejezet.

Tulzas nelkul megallapithatjuk, hogy az onkepzonek egesz kulonleges pozicioja volt a Magyar egyesuletek kozott. Az onkepzo allasfoglalasa, magatarasa a legtobb esetben eldontotte egy-egy americai magyar mozgalomnak a sorsat. A kulombozo mozgalmak meginditoi eppen ugy mint az Americaba erkezet ohazai kivalosagok elsosorban minden esetben az onkepzot kerestek fel es az o tamogatasat kertek.
Az onkepzo igyekezett a tobbi New Yorki magyar egyleteivel
a testveri viszonyt fenntartani. Mindenkor az volt a szellem az onkepzoben hogy jo americaiak es egyuttal jo magyarok is igyekeztunk lenni. Nincs ugyanis ellentmondas abban hogy valaki huseges fia lojalis polgara legyen americanak es egyidejuleg szeretettel orizze sziveben az ohaza kepet.
Megprobaltam az elso 50 ev osszesuritett tortenetet leirni
a fontosabb es erdekesebb esemenekkel es a megalakulas nehezsegeit es problemait. Nagyban hozza jarult a fenmaradashoz hogy szoros   0sszekotetest tartott az  ohazaval es a tobbi magyar egyesulettel.                                                                 Most kovetkezik az onkepzo tortenete napjainkig.
                                    
         A Gondor

1943 -tol
Megemlitendo esemeny Grof Karolyi Mihaly beszede a clubba a magyarok szenvedeserol. Magyar osszejovetel Buffaloban, disz tagsag Jokai Mornak es Barabas Bela parlamenti tagnak. 1943-ban az onkepzo erejen felul vasarolt "Defense Bondot" es nagyon szep elismero leveletkapott F, D. Roosvelt- tol.
          Az onkepzo anyagiakkal tamogatta a Voros Keresztet. March of dimes es tobb korhazat, Sok tagunk kapott kituntetest a ver adasert. 943 -tol tobb tagtarsunk jelentkezett a katonasaghoz. A haboru vegen a club nagy adomanyt kuldott a magyar gyerekek reszere es 300 magyar ujsagironak. 1945 en taviratban fejeztuk ki egyutterzesunket Mrs. Roosveltnek.
Taviratban gratulaltubk H.S. Trumannak. 1948 ban keszultunk megunnepelni a club 60 eves jubileumat. 948-ban unneples kozben jelentette be az elnok hogy adosag mentesen az onkepzoe a hazunk. Ugyan ebben az evben New York City inditotta el "Food for Israel Campaign "
Elelmet Israelnek. Az onkepzo nagyban kivette a reszet ugy mint barmikor barhol ha segiteni kellet.Sokszor volt szukseg a club aldozatos munkajara es segito kezere. A 60 eves jubilium meg volt tartva 949 febr. 27-iken a Waldorf Astoria hotelba, nagy jol sikerult bal kereteben. A 65 eves jubileum meg volt tartva 954 marz 28-adikan a Bilmore hotelba.1956-ban a magyar tortenelem fenyes napja utan mikor a ellenallast a sovjetek levertek ezrevel hagytak el a magyarok hazajukat. Volt aki vissza ment de sok volt aki igyekezett bele illeszkedni uj hazajaba. Ebben nagy segitseg volt az onkepzo es egesz tagsaga. Az  egyesulet clubhelysegeben minden uj joveveny otthont talalt.Tanacsot es segitseget kapott. 1959-ben tartotta a club a 70 eves unnepseget  es 964-ben a 75 evest a Waldorf Astoria Hotelban. Mr. Neuman Zoltan ex president tartotta a beszamolot az elmult 75 evrol. 967-ben meg lett valasztva az elso noi alelnok Schildkraut Julia 20 eves aldozatos munkaja jutalmaul. Utana meg sok noi tagot ert ez a megtiszteltetes. 1969-ben lesz 80 eves az onkepzo.
      
         A. Gondor.

Uj Fejezet

 Az itt kovetkezoket Dr. Newmark Zoltan tobbszoros pressident feljegyzeseibol irom.
1964 tol 1975-ig Eddig sem soroltam fel ezentul sem sorolom fel a club presidentjei nevet es most sem . Az onkepzoben minden tag { vagy nem tag } minden segitseget megkapott vallas es anyagi helyzetre valo tekintett nelkul. 1947-ben az club az Americai nep altal behirdetett Caravan of Stars reszere a N.Y. operahazban estelyt rendezet amibol komoly osszeggel segitette az Israelbe vandorlo magyarokat. A club elso napjatol bevezetett szokas szerint minden evben karacsonyi unnepet  rendezet a gyerekek reszere.
Amikor jatekokat es a raszorolok ruhanemut is kaptak Ugy a gyerekek de a felnotek is jol szorakoztak ezeken az unnepi
esteken. A harmincas evek elejen a Rakoczy egyesulet es a Yorkville beteg segelyzo egylet beolvadt az onkepzobe. A Club
thanksgiving estet is unnepelte. 10 evig volt sikeres ujsagja azonkepzonek, Egyleti elet cimen.1954-ben vette a club  N.J.
Fairview-ba a masodik temetojet. [az onkepzonek ma mar van 2 zsido, 1 katolikus es 1 vegyes vallasu temetoje.] 1954-ben & 2.500- ert modernizaltak a clubhazba a konyhat. 1956-ban a club eloszor & 300- aztan & 3.000- adott a magyar menekultek mehsegitesere. A club inditott angol nyelvtanfolyamota az uj bevandolok reszere, ahol Reverend Kovacs Imre es Csolnoki Tibor es sokan masok adtak orakat. 1959-ben a 60-adik evfordulo a Waldorf Astoria Hotelba volt tartvaa. A club megszavaszta hogy & 3oo-al jutamat ad a Rutgers egyetem  N.J. Magyarszakos legjobb tanulojanak. Meg alakult a sakk kor. 1961-ben tagtarsunk Paul Banko megnyerte a U.S. sakk
bajnoksagot es a ABE TURNER memorial tournamentet, es az American and Canadian open sakk bajnoksagot.1963-ban J.F. Kennedy halalakor taviratott kuldtunk  Mrs Kennedynek es L.B. Johmsonnak amiben tamogatasunkat biztositottuk. Valsz levelben koszoni a clubnak. Az onkepzo ujsagja a szerkeszto halala miatt megszunt. 1965-ben megtartottuk a club 75 eves gyemant jubiliumat a Waldorf Astoriaba nagyon jol sikerult bal kereteben.
  Egy kis maroknyi magyar alapitotta a clubot akik itt az uj hazajukban is fenn akartak es fent tartottak a magyarsagukat es a magyar nyelvuket. Bar hogy is szerettek es halasak voltak Americanak nem felejtettek el magyar szulofolduket.

                 A. GONDOR

    

Az onkepzo problemaja..                                                                     09/01/05

Most eleg komoly problemaja van a clubnak. Hirdetunk hogy uj tagok lepjenek be sajnos csak nagyon keves jelentkezo van.

Csak azt halljuk en nem kartyazom akkor mit lehet csinalni az onkepzoben?  [semit]

Ez a problema , ez amit a vezetosegnek meg kellene oldani. De nem tudjak ?. A vitak elesek mert nem akarjak?? .

Mind evtizedes baratok, regi club tagok, szerencse jatek partnerok.

A vezetoseg komoly munkat folytat fizetes melkul. Remelem sikerulni fog meg valositani az uj vezetosegnek hogy

olyan legyen az onkepzo ahogy azt alapitok meg kivannak tolunk, nem csak kartya klub hanem Onkepzo.

EGY regi elnok Gondor ujra       "ELSOMAGYAR ONKEPZO."

Ehez kivanunk sok sikert az uj vezetosegnek..\

 

 Tisztelt olvasoim.                      4:45 PM 11/6/2005.
 Ez az utolso fejezet. Ezen kivul meg meg irom az elso [1889 ]tol [ 1990 ]-ig az elnokok nev sorat.
 1957 tol belepok (tiszteleta kivetelnek ha volt egy nagyon keves volt) 
 A HOLGYEK ES URAK NEM AZ ONKEPZOBE, HANEM A KARTYA CLUBA leptekbe.
 VISZA VENI A VEZETEST kisebsegel MAR NEM LEHETET. AKI NEM KARTYAZOT KILEPET, NEM JART FEL. 
Mert mas szorakozas nem volt . KERTUNK MAGYAROKAT
 LEPJENEK BE, VALASZ ONKEPZOBE IGEN, KARTYA CLUBA NEM.
 A CLUB VEZETOSEGE KEMENYEN DOLGOZO emberek ,A KARTYA CLUB ERDEKEIT VEDOK erosebbek. 
Nincs " ONKEPZO " de CSINALJUK UGY MINTHA LENNE!!! PEDIG NINCS!!! SAKK CSOPORT,
 KIVANSAG VERSENYEK,Dijal enek, szavalas, 5-T ORAI TEA, MEG MENYIT [zene]
 IRJUK LE? Gyerek eloadasok. Stb. 
KERDESEKRE TOVABRA IS SZIVESEN VALASZOLOK.
     A. GONDOR
 G.BANDI@VERIZON.NET
Ebreszetek fel a haldoklo ONKEPZOT.

......................................

E-mail address:  Please don't hesitate, drop in a mail to me.